E-mail Adresinizi Giriniz

Ana içeriğe atla

Kaptan James Cook Avustralya'nın Keşfi

Kaptan James Cook ve onun ünlü gemisi Endeavour hakkında bir yazı. Büyük Okyanus'u adım adım keşfederek yeni ülkelerin doğmasına neden ünlü kaşifin yeni toprakları bulma ve isimlendirme süreci oldukça ilgi çekici. İngiltere Kraliyet Donanması'nın en genç kaptanlarından birisi olan Cook, kısa zamanda usta bir denizci olduğunu kanıtlamıştı. Endeavour, Tahiti'nin geride kalmasından bir ayı aşkın bir süre sonra küt pruvasını Pasifiğin dalgaları üzerinden aşırıyordu. Dört bir yanında dünyanın en büyük ıssızlığı uzanıyordu. Geminin aradığı aslında, 100 yıldan uzun bir süre önce Abel Tasman isimli bir Hollandalının bir haritaya attığı bir çizikten ibaretti. Eylül 1769 sonlarında, Cook'un mürettebatı umut verici işaretler görmeye başladı. Sular daha açık renkteydi ve daha sığ görünüyordu; üstünde yosunlar yüzüyordu ve midyelerle kaplı odun parçaları vardı. James Cook'un rom motivasyonu Cook gündüz vakti karayı gören ilk adamına bir galon, gece görene de iki gal

BALIKLARI TANIYALIM

Tekir - Mullus surmuletus (Linnaeus, 1758)

İngilizce Adı: Striped red mullet

Yerel Adları: Tekir, Çuka Tekiri

Sınıf: Actinopterygii

Takım: Perciformes

Aile: Mulidae

Cins: Mullus

Tür: Mullus surmuletus (Linnaeus, 1758)

Yüzgeç Formülü: D1 VII-VIII, D2 I 7-8, A II 6

Habitat: Demersal. Kumlu, kayalık zeminlerde yaşar.

Dağılım: Tüm denizler

 

Yuvarlak bir vücut yapısı vardır. Yanlardan hafif basıktır. Sırt kısmı kırmızı tonlarında, yan taraflar daha açık renktedir. Yan taraflarda bir adet kırmızı iki adet sarı şerit göz arkasından kuyruğa kadar ilerler. Birinci sırt yüzgecin 7-8 diken ışın vardır. Bu ışınların radiuslarında dalgalar halinde sarı turuncu lekeler vardır. Bu lekeler türün belirlenmesinde önemlidir. Ikinci sırt ışını da benzer şekildedir. Baş büyüktür. Alın hafif yuvarlak bir hat ve ile burun kısmına iner. Yan hat üzerinde 112-125 adet pul bulunur. Anal yüzgecin gövde kısmı saydam iken uç kısımları sarı renktedir. Kuyruk yüzgeci homoserk yapıdadır ve gövde ile aynı renklenme görülür. Üst çenede diş yoktur. Alt çene üzerinde küçük kadifemsi dişle bulunur. Beslenmesini bentik omurgasızlar, larvalar, küçük balıklar oluşturur. Dip trolü ve uzatma ağları ile avlanırlar.


Minekop - Umbrina cirrosa (Linnaeus, 1758)

İngilizce Adı: Corb

Yerel Adları: Kötek, Karakulak, Han Balığı, Deniz Gözlü

Sınıf: Actinopterygii

Takım: Perciformes

Aile: Sciaenidae

Cins: Umbrina

Tür: Umbrina cirrosa (Linnaeus, 1758)

Yüzgeç formülü: D1 X-XI D2 I 22-23, A Il-III 6-8, P I 16-17, V I 5

Habitat: Demersal. Kayalık ve kum zeminlerde yaşar.

Dağılım: Tüm denizler

 

Yıllar Vücut yanlardan basık ve sırt yüksektir. Sırt siyaha yakın koyu renkte yanlar gümüşi renktedir. Yan taraflarda ventral yüzgeçten ikinci sırt yüzgecinin sonuna doğru ilerleyen, her iki yanı siyah, ortası altın sarısı renkte dalgalı şeritler vardır. Bütün vücut pullar ile kaplıdır. Yan hat üzerinde 48-50 adet pul bulunur. Birinci dorsal yüzgeç 10- 11 adet diken ışın içerir ve koyu sarı renkte olup küçük siyah benekler içerir . Burun öne doğru uzamıştır, gözler iri ve burun bölgesinin üst tarafında yanlara yerleşmiştir. Solungaç kapağının kenarında siyah bir şerit bulunur. Üst dudak üzerinde ve alt dudak altında simetrik delikler mevcuttur. Belirgin bir özelliği de alt çene altında bulunan bir adet bıyıksal uzantıdır. Her iki çene üzerinde küçük dişler mevcuttur. Beslenmesini algler ve bentik omurgasızlar oluşturur. Trol, dip uzatmaları ve olta ile avcılığı yapılmaktadır.

Gelincik - Galdropsarus mediterraneus (Linnaeus, 1758)

İngilizce Adı: Three-bearded Rockling

Yerel Adları: Üç Bıyıklı Deniz Gelinciği

Sınıf: Actinopterygii

Takım: Gadiformes

Aile: Gadidae

Cins: Gadiropsanis

Tür: Gaidropsarus mediterraneus (Linnaeus, 1758)

Yüzgeç Formülü: D, IX-XI D2 60-63, A 54-64, P 16-18

Habitat: Demersal. Deniz bitkilerinin arasında yaşar.

Dağılım: Tüm denizler

 

Gelincik balığı sırt kısımları koyu kahverengi, alt kısımları kirli beyaz renkte, vücutları sarı kahverengi desenli başı yılanınkine benzer yapıda bir türdür. Burun bölgesinde sağ ve solda olmak üzere 2 adet ve çene altında ortada 1 adet bıyık uzantısı karakteristik özelliğidir. Vücut desenleri sırt ve anal yüzgeç üzerinde de devam eder. Üst çenede 2 sıra yassı alt çenede 1 sıra uzun dişleri mevcuttur. 2. Sırt yüzgeci ve anal yüzgeç vücut boyunca uzanır. Besinlerini karides yengeç gibi bentik kabuklular ve küçük balıklar oluşturur. Trol, dip uzatmaları ve sepet tuzaklara hedef dışı olarak yakalanırlar.

Barbunya - Mullus barbatus (Linnaeus, 1758)

İngilizce Adı: Red Mullet

Yerel Adları: Barbun, Barbunya Balığı

Sınıf: Perciformes

Takım: Osteichthyes

Aile: Mullidae

Cins: Mullus

Tür: Mullus barbatus (Linnaeus, 1758)

Yüzgeç formülü: D, VIII-IX, D21-8, A 1-6, P 1-7, V I-5

Habitat: Demersal. Kumlu ve çamurlu zeminlerde 10-300 m derinlik aralığında bulunmaktadır.

Dağılım: Tüm Türkiye denizleri

 

Karnivor bir balıktır. Alt çenede kadifemsi dişler mevcutken üst çenede diş yoktur. Alt çenede bulunan 2 adet bıyık vasıtası ile zeminden beslenir. Vücudunda kırmızı kahverengi arası tonlarda hatlar ve benekler mevcuttur. Yüzgeçler sarı ve kahverenginin açık tonlarındadır. Sırt yüzgeçlerinde kahverengi ve siyaha yakın benekler mevcuttur. Yan hat üzerinde 31-35 adet pul bulunur. Küt bir alın yapısına sahiptir. Bu özelliği ile tekir türünden ayrımı kolayca yapılabilir. Barbunya balığı dip trolü ve uzatma ağları ile yakalanan ekonomik değeri yüksek bir balık türüdür.

Kupes - Boops boops (Linnaeus, 1758)

İngilizce Adı: Bouge

Yerel Adları: Kupa, Kupez

Sınıf: Actinopterygii

Takım: Perciformes

Aile: Sparidae

Cins: Boops

Tür: Boops boops (Linnaeus, 1758)

Yüzgeç Formülü: D XIV-XV 12-16, A III 14-16, P I 16-17

Habitat: Semipelajik

Dağılım: Marmara, Ege, Akdeniz

 

Kupes balığı fusiform yapıda semi pelajik bir türdür. Sırt sarı yeşil renktedir. Sırt yüzgeci üzerinde 13-15 diken ışın ve 12-16 yumuşak ışın vardır. Yan hat siyaha yakın koyu renkte ve belirgindir. Yan hat üzerinde 69-80 adet pul vardır. Tüm vücut pullar ile kaplıdır. Yan taraflar gümüşi renkte olup 4 adet ince sarı bant solungaç kapağı arkasından kuyruğa doğru uzanır. Kuyruk sarı renktedir ve üzerinde küçük siyah benekler bulunur. Bu benekler kuyruk sapında sıklaşır ve siyaha yakın bir görünüm alır. Gözler büyüktür başın ön tarafında yer alır. Ağız küçüktür ve her iki çenede bir sıra keskin diş yer alır. Göğüs yüzgecinin üst tarafında siyah bir benek bulunur. Omnivor bir türdür. Kabuklular, poliketler, yengeçler ve larvaların yanı sıra algler ile de beslenir. Gırgır ve trol ağları ile avcılığı yapılmaktadır.

Hamsi - Engraulis encrasicolus (Linnaeus, 1758)

İngilizce Adı: Anchovy

Yerel Adları: Hamsi

Sınıf: Actinopterygii

Takım: Clupeiformes

Aile: Engraulidae

Cins: Engraulis

Tür: Engraulis encrasicolus (Linnaeus, 1758)

Yüzgeç Formülü: D 14-16, A 17, P 14, C 20-22

Habitat: Pelajik bir türdür

Dağılım: Karadeniz, Marmara.

 

Marmara ve Karadeniz'de büyük sürüler halinde göçü olan bir pelajik türdür. Yüzgeçleri yumuşak ışınlardan oluşur. Sırt yüzgeci ve pektoral yüzgeçte 14, anal yüzgeçte 17 yumuşak ışın vardır. Kuyruk yüzgecinde siyah benekler mevcuttur ve 20-22 ışından oluşur. Vücut kolay dökülebilen küçük pullar ile örtülüdür. Ağız büyüktür üst çenede çok küçük bir sıra diş mevcuttur. Gözler başın ön tarafında yer alır ve büyüktürler. Planktonik organizmalar ile beslenirler. Vücut sırtta siyah kahve veya lacivert olup yanlar ve karın gümüş renktedir. Ekonomik değeri çok yüksektir. Gırgır ve ortasu trolü ile avcılığı yapılmaktadır.

Sardalya - Sardina pilchardus (Walbaum, 1792)

İngilizce Adı: Pilchard

Yerel Adları: Sardalya, Sardalye, Akdeniz Sardalyası

Sınıf: Actinopterygii

Takım: Clupeiformes

Aile: Clupeidae

Cins: Sardina

Tür: Sardina pilchardus (Walbaum, 1792)

Yüzgeç Formülü: D III 14-15, A II 17-19

Habitat: Pelajik bir türdür.

Dağılım: Tüm denizler.

 

Vücut yuvarlak, yanlardan hafif basık yapıdadır. Sırt yeşilimsi veya lacivert tonlardadır. Yanlar gümüşi renkte olup karın beyazdır. Vücut kolaylıkla kopabilen iri pullar ile kaplıdır. Sırt yüzgeci saydamdır 3 adet diken ışın ve 14-15 adet yumuşak ışın içerir. Kuyruk yüzgeci homoserk yapıdadır ve saydamdır. En belirgin tür özelliği solungaç kapağının ardından başlayan siyah sıralı beneklerdir. Ağız geniştir ve terminaldir. Planktonik organizmalar ile beslenirler. Gırgır ağları ve voli ağları ile avcılığı yapılır.

 

Sarpa - Sarpa salpa (Linnaeus, 1758)

İngilizce Adı: Salema

Yerel Adları: Sarpa, Çitari, Sarpan, Lapa, Sarya

Sınıf: Actinopterygii

Takım: Perciformes

Aile: Sparidae

Cins: Sarpa

Tür: Sarpa salpa (Linnaeus, 1758)

Yüzgeç Formülü: D XI-XIII 14-17, A III 13-15, P 15-17

Habitat: Demersal. Kumlu, çamurlu, kayalık ve algli zeminlerde yaşar.

Dağılım: Marmara, Ege, Akdeniz

 

Vücut yanlardan basık sırt yüksektir. Sırt gümüşi mavi renkte, yanlar gümüşi, karın ise beyaz renktedir. Yan taraflarda 10-12 adet sarı bant bulunur. Bu bantlar solungaç kapağı üzerinden başlayıp kuyruk kısmına kadar tek pul sırası halinde birbirine paralel şekilde ilerler. Vücut iri pullar ile örtülüdür. Yan hat üzerinde 70-90 adet pul bulunur ve bu pul sırası kahverengi renktedir. Pektoral yüzgecin ilk işini siyah renkte olup, bu ışının gövde ile birleştiği yerde siyah bir benek vardır. Burun öne doğru uzundur ve iri gözler yanlarda yer alır. Alın yeşilimsi renktedir burun ucu ise koyu yeşildir. Kuyruk homoserk yapıdadır. Koyu gri renktedir. Vücut üzerindeki sarı çizgiler kuyruk üzerinde benekler halinde devam eder. Üst çenede iki uçlu, alt çenede tek uçlu keskin dişler mevcuttur. Beslenmesi omnivordur. Deniz bitkileri ve küçük larvalar ile beslenirler. Uzatma ağları ve zıpkın ile avlanırlar.

Mersin (Karaca) - Acipenser gueldenstaedtii (Brandt & Ratzeburg, 1833)

İngilizce Adı: Russian sturgeon

Yerel Adları: Karaca, Rus Mersini

Sınıf: Osteichthyes

Takım: Acipenseriformes

Aile: Acipenseridae

Cins: Acipenser

Tür: Acipenser gueldenstaedtii (Brandt & Ratzeburg, 1833 )

Yüzgeç Formülü: D 10-14, V 7-12, L 30-52

Habitat: Demersal. Kum, çamurlu zeminlerde yaşar.

Dağılım: Karadeniz

 

Karaca mersini koyu yeşil ve kahverengi tonlarda gövde rengine sahiptir. Vücut üzerinde bulunan plaka şeklindeki pullar kirli beyaz veya sarı renktedir. Sırt üzerinde 10-14 ve yan hat üzerinde 30-52 adet pul bulunur. Baş kemiksi ve eni geniş bir yapıdadır. Baş koyu yeşil renkte, üzerinde bulunan pullar sarı renkli olduğundan alın üzerinde çift sıralı simetrik bir desen oluşur. Burun kısa ve yuvarlaktır. Gözler başın yan taraflarına yerleşmiştir. Üst dudağın ilerisinde 4 adet bıyık bulunur. Burnun alt tarafı ve ağız kısmı beyazdır. Kuyruk heteroserk yapıdadır. Kuyruk sapının yanları ve altı beyaz renkte, üst tarafı koyu yeşil renktedir. Kuyruk yüzgeci siyah renkte, yüzgeç ucunda ise beyaz bir bant vardır. Dişleri yoktur. Burnun alt tarafında 4 adet bıyık bulunur. Beslenmesini dipte yaşayan balıklar, omurgasızlar ve kabuklular oluşturur. Koruma altındaki türlerdendir. Avcılığının yapılması yasaktır.

Hanos - Serranus cabrilla (Linnaeus, 1758)

İngilizce Adı: Comber Fish

Yerel Adları: Hannos, Gerçek Hani, Hani

Sınıf: Actinopterygii

Takım: Perciformes

Aile: Serranidae

Cins: Serranus

Tür: Serranus cabrilla (Linnaeus, 1758)

Yüzgeç formülü: D X 14-16, A1117-8, P 14-16

Habitat: Demersal. Kayalık kumlu alanlarda yaşar.

Dağılım: Tüm denizler

 

Asıl hani balığının sırt kısmı kahverengi tonlarında olup yan tarafları sarı turuncu renktedir. Sırttan aşağıya doğru inen 9 adet kahverengi bant bulunur. Bu bantların belirginliği mevsime göre değişir. Dorsal yüzgeç 10 adet sert ve 14-16 adet yumuşak ışından oluşur. Renklenme yüzgeç boyunca devam eder. Pulları küçüktür ve yan hatta 72-78 adet pul bulunur. Çene altından karın boyunca ilerleyen 3 adet mavi bant kuyruk sapına kadar ilerler. Anal yüzgeç 3 adet sert 7-8 adet yumuşak ışından oluşur ve vücuda paralel bir renklenme vardır. Alt çene öndedir her iki çenede de uzun dişler mevcuttur. Beslenmesi küçük balıklar yengeç türleri ve midyelerden oluşur. Ekonomik değeri yüksektir. Trol, dip uzatmaları ve olta ile avcılığı yapılmaktadır.

Rus Kefali - Mugil soiuy (Basilewsky, 1855)

İngilizce Adı: Soiuy mullet

Yerel Adları: Rus Kefali

Sınıf: Actinopterygii

Takım: Mugiliformes

Aile: Mugilidae

Cins: Mugil

Tür: Mugil soiuy (Basilewsky, 1855)

Yüzgeç Formülü: D1 IV D2 8-9, A III 10-11, V 15, P 17

Habitat: Pelajik türdür. Kıyı ve yakın alanlarda yaşarlar.

Dağılım: Karadeniz

 

Vücut fusiform bir formdadır. Baş yanlara doğru hafif basık ağız yayvan haldedir. Sırt kahverengi sarımsı renktedir. Yan kısımlarda renk daha sarımsı olur, karın altı beyazdır. Pul sırası boyunca sarı hatlar baştan kuyruğa kadar uzar. Karın beyaz renktedir. Gözler sarı renkte iken gözün alt ve arka kısmı ile solungaç kapağı beyaz renktedir. Birinci sırt yüzgecinde 4 adet diken ışın vardır. Kuyruk yüzgeci kırmızı kahve renktedir ve homoserk yapıdadır. Anal yüzgeç beyaz pembe renkte olup uç kısımları sarı turuncu renktedir. Üst dudak büyüktür ve küçük dişler mevcuttur. Genç dönemde hayvansal planktonik organizma ile beslenirken daha sonraları bitkisel organizmaları da tüketirler. Besinleri arasında en önemli yeri yumuşak çürümekte olan organizmalar alır. Yıllara göre av miktarları tüm kefal türlerinin toplamı için verilmiştir. Uzatma ağları ve voli ağları ile avcılığı yapılır.


Tırpana - Dasyatis pastinaca (Linnaeus, 1758)

İngilizce Adı: Rina, common stingray

Yerel Adları: İğneli Vatoz, Çarpan, Dikenli, Rina

Sınıf: Elasmobranchii

Takım: Rajiformes

Aile: Dasyatidae

Cins: Dasyatis

Tür: Dasyatis pastinaca (Linnaeus, 1758)

Habitat: Demersal. Kumlu, çamurlu zeminlerde yaşar.

Dağılım: Tüm denizler

 

Tırpana vücudu disk şeklinde yassı bir balıktır. Sırt kısmı koyu yeşil renktedir. Burun ucundan yanlara doğru kanat şeklinde açılan gövde orta kısımda yüksektir. Kanatlar vücudun arka tarafında karın yüzgeci hizasında gövde ile birleşirler. 2 adet karın yüzgeci erkeklerde kopulasyon organı ile beraberdir. Dişilerde ise bu özellik görülmez sadece yüzgeçler kuyruğa varmadan vücut ile birleşir. Baş burun ucunun gerisinde ortaya yakın kısımdadır. Gözler kabarcık şeklinde başın her iki yanına yerleşmiştir. Gözlerin arka kısmında hilal şeklinde solungaç kapakları mevcuttur. Karın altı beyazdır. Karın altında 5 çift solungaç çıkışı mevcuttur. Vücudun yan kenarları ve karın yüzgeçIennın uçları yine koyu yeşildir. Kuyruk koyu yeşil renktedir ve vücut boyundan biraz uzundur. Kuyruk üzerinde 2 tarafı testere dişleri şeklinde bir iğne bulunur. Bu tırtırlı yapı nedeniyle saplandığı yerden geriye doğru çıkamaz. Ağzın hemen önünde büyük burun delikleri vardır. Bu deliklerden içeri bakıldığında gelişmiş kahverengi oluklu bir yapı bulunmaktadır. Çene oldukça güçlüdür. Her iki dudak üzerinde 8-12 sıra baklava şeklinde sarı renkli dişler vardır. Dibe yakın yaşayan balıklar ve bentik omurgasızlar ile beslenir. Ekonomik değeri yoktur. Dip trolü ve uzatma ağlarına hedef dışı olarak yakalanırlar.

Yabani Mercan - Pagellus acarne (Risso, 1827)

İngilizce Adı: Axillary seabream

Yerel Adları: Yabani Mercan

Sınıf: Actinopterygii

Takım: Perciformes

Aile: Sparidae

Cins: Pagellus

Tür: Pagellus acarne (Risso, 1827)

Yüzgeç Formülü: D XII 10-11, A III 9-10, PI 15-17, V I 5

Habitat: Bentopelajik bir. türdür.

Dağılım: Marmara, Ege, Akdeniz

 

Vücut yanlardan basıktır. Genel olarak açık yeşil ve gümüşi renktedir. Karın beyaz renktedir. Vücudun tamamı iri pullar ile kaplanmıştır. Yan hat koyu yeşil renkte ve belirgindir. Sırt yüzgecinde 12 adet diken, 10-11 adet yumuşak ışın vardır. Kuyruk homoserk yapıdadır ve turuncu renktedir. Göğüs yüzgecinin vücut ile birleştiği yerde turuncu renkte üçgen bir benek vardır. Ağız küçük ve aşağıya bakışlıdır. Her iki çene üzerinde çok küçük dişler vardır. Beslenmesi omnivordur. Küçük balıklar kabuklular, poliketler ve yengeçlerden oluşur. Dip trolü, uzatma ağları, parakete ve olta ile avlanırlar.

 

Lüfer - Pomatomus saltatrix (Linnaeus, 1758)

İngilizce Adı: Bluefish

Yerel Adları: Defne Yaprağı, Çinekop, Sarı Kanat, Lüfer, Kafana, Sırtıkara

Sınıf: Actinopterygii

Takım: Perciformes

Aile: Pomatomidae

Cins: Pomatomus

Tür: Pomatomus saltatrix (Linnaeus, 1758)

Yüzgeç Formülü: D1, VII-VIII D2, I 24-26, A III 26-28, P 15-16

Habitat: Pelajik bir türdür. Göç eder.

Dağılım: Tüm denizler

 

Lüfer balığı fusiform bir vücut yapısına sahiptir. Vücut gümüş renkte olup sırt mavi yeşil arası daha koyu renktedir. Yanlardan hafifçe yassılaşmış olup solungaç kapağından sonrası pullar ile örtülüdür. Yan hat uzerınde 95-100 adet pul bulunur. Birinci sırt yüzgecinde 7-9 adet diken ışın, ikinci sırt yüzgecinde 24-26 adet yumuşak ışın bulunur. İkinci sırt yüzgeci sarımsı renktedir. Kuyruk yüzgeci sarı renkte olup uç kısmında ince siyah bir bant geçer. Başın üst tarafı, solungaç kapağı kenarları ve pektoral yüzgeç de sarı renktedir. Pektoral yüzgecin vücut ile birleşme yeri ve birinci işim siyah renktedir. Karnivor bir balıktır. Göç esnasında sürüler halinde göç eden diğer balıklar ile beslenirler. Her iki çene üzerinde keskin dişler bulunur.

Ekonomik değeri çok yüksektir. Gırgır ağları, voli ağları ve olta ile avcılığı yapılmaktadır.

Büyük Kaya Balığı - Gobius cobitis (Pallas, 1814)

İngilizce Adı: Giant goby

Yerel Adları: Kocabaş, Kovit

Sınıf: Actinopterygii

Takım: Perciformes

Aile: Gobiidae

Cins: Gobius

Tür: Gobius cobitis Pallas, 1814

Yüzgeç Formülü: D1 VI D2 I 14-16, A 12-14

Habitat: Demersal. Kayalık alanlarda yaşar.

Dağılım: Tüm denizler

 

Vücut silindirik bir yapıdadır, baş vücuda oranla büyüktür. Solungaç kapaklarından öne doğru yanaklar şişkin yapıda olup göz çeperine kadar ilerler. Dudaklar kalın, ağız öne bakışlıdır. Vücut sarı kahverengi tonları arasındadır. Vücut küçük pullar ile örtülüdür. Yan hat üzerinde 59-67 adet pul bulunur. Birinci sırt yüzgeci 6 adet diken ışından oluşur. İkinci sırt yüzgeci ise 1 diken ışın ile 14-16 yumuşak ışından oluşur. Sırt yüzgeçIerinde, kuyruk ve anal yüzgeç üzerinde sarı tonlar daha baskındır ve üzerlerinde kahverengi sıralı benekler bulunur. Yüzgeç uçları ise siyah renktedir. Karnivor bir balıktır. Kabuklular, yumuşakçalar, yengeç yavruları ve küçük omurgasızlar ile beslenir. Yıllara göre av miktarları tüm kayabalıkları türlerinin toplamı için verilmiştir.

Mavruşgil - Sciaena umbra (Linnaeus, 1758)

İngilizce Adı: Brown meagre

Yerel Adları: Eşkina, Kaya Levreği, İşkina, işkine

Sınıf: Actinopterygii

Takım: Perciformes

Aile: Scianeidae

Cins: Sciaena

Tür: Sciaena umbra (Linnaeus, 1758)

Yüzgeç Formülü: D1, X-XI D2, I 23-26, A17, P Il 13-14

Habitat: Demersal. Kayalık alanlarda yaşar.

Dağılım: Tüm denizler

 

Vücut yanlardan basık ve sırt yüksektir. Vücudun tamamı iri pullar ile kaplıdır. Birinci sırt yüzgecinde 10-11 diken ışın ikinci sırt yüzgecinde 23-26 adet yumuşak ışın mevcuttur. Bu yüzgeçler koyu yeşil tonda olup ikinci yüzgecin uç kenarları siyah renktedir. Vücut koyu kahve tonlarda olup pullar üzerinde sarı parlamalar mevcuttur. Baş taraf koyu mor, siyah renkte olup solungaç kapağı daha açık mor renktedir. Anal yüzgecin ilk ışını beyaz renkli, diğer ışınları ve radiusları siyah renktedir. Kuyruk yüzgeci, sırt yüzgeci gibi yeşil olup yüzgeç uçları ile yüzgecin alt kısmı siyah renklidir. Alt çenenin gerisinde biri merkezde diğerleri simetrik olarak yanlarda 5 adet delik bulunur. Her iki çene üzerinde tek plaka halinde dişler bulunur. Beslenmesini gündüzleri algler, küçük omurgasızlar ve kabuklular, geceleri sardalya hamsi gibi sürü ile gezen küçük pelajikler oluşturur. Uzatma ağları ve olta ile avlanırlar.

Benekli Kaya Balığı - Neogobius melanostomus (Pallas, 1814)

İngilizce Adı: Round goby

Yerel Adları: Kum Kaya Balığı

Sınıf: Actinopterygii

Takım: Perciformes

Aile: Gobiidae

Cins: Neogobius

Tür: Neogobius melanostomus (Pallas, 1814)

Yüzgeç Formülü: D1 VI D2 13-14, A 12-13

Habitat: Demersal. Kayalık kumlu alanlarda yaşar.

Dağılım: Karadeniz, Marmara

 

Silindirik yapıda bir vücuda sahiptir. Sırt kahverengi, yanlar daha açık kahve tonlardadır. Karın altı kirli beyaz renktedir. Birinci sırt yüzgeci üzerindeki siyah benek karakteristik özelliğidir. Kuyruk yüzgeci 14-16 yumuşak ışından oluşur. Karın yüzgeci tek parçadır. Gözler başın üst tarafında bulunur. Ağız yukarı bakışlıdır. Karnivor bir balıktır. Kabuklular, yumuşakçalar, yengeç yavruları ve küçük omurgasızlar ile beslenir. Yıllara göre av miktarları tüm kayabalıkları türlerinin toplamı için verilmiştir.

Yazılı Orkinos - Euthynnus alletteratus (Rafinesque, 1810)

İngilizce Adı: Little tunny

Yerel Adları: Yazılı Orkinos

Sınıf: Actinopterygii

Takım: Perciformes

Aile: Scombridae

Cins: Euthynnus

Tür: Euthynnus alletteratus (Rafinesque, 1810)

Yüzgeç Formülü: Dl XXV-XXVI, D2 11-14, A 12-14

Habitat: Pelajik bir türdür. Göç eder.

Dağılım: Marmara, Ege, Akdeniz

 

Yazılı orkinos fusiform yapıda iyi yüzücü olan bir balıktır. Gövde kesiti yuvarlağa yakındır. Sırt siyah lacivert arası koyu renkte, yanlar ve karın koyu gri gümüşi renktedir. Sırtında Birinci dorsal yüzgecin gerisinden başlayan geriye doğru paralel lacivert çizgiler vardır. Birinci dorsal yüzgeç 15-16 diken ışından oluşur. Pektoral yüzgecin aşağı kısmında 3 siyah benek vardır. ikinci dorsal yüzgeç bitiminden itibaren dorsalde 8 adet, anal yüzgecin bitiminden itibaren ventralde 7 adet yalancı yüzgeç bulunur. Üst çene üzerinde kısa dişler mevcuttur. Hamsi, çaça, gümüş, sardalya gibi küçük pelajik balıklar ile beslenir. Avcılığı Karadeniz ve Marmara denizinde palamut avcılığı esnasında, Ege ve Akdeniz'de orkinos avcılığı zamanı Gırgır ve uzatma ağları ile yapılmaktadır.

Kolyoz - Scomber japonicus (Houttuyn, 1782)

İngilizce Adı: Chub mackarel

Yerel Adları: Kolyoz

Sınıf: Actinopterygii

Takım: Perciformes

Aile: Scombridae

Cins: Scomber

Tür: Scomber japonicus (Houttuyn, 1782)

Yüzgeç Formülü: D1 VII-IX D2 I 11-12, A I 11-12, P 21

Habitat: Pelajik bir türdür

Dağılım: Tüm denizler

 

Kolyoz fusiform bir yapıdadır. Sırt parlak yeşil üzerine siyah bantlar içerir. Baş tarafta siyah bantlar labirent bir desen içerirken 1. sırt yüzgecinden sonra birbirine paralel zikzaklar çizer. Yan taraflar sarı ve açık yeşil olup, soluk siyah benekler mevcuttur. Karın beyaz renklidir. 1. sırt yüzgeci 7-9 arasında diken ışın içerir. Görünümü saydamdır ama üzerinde çok küçük siyah benekler bulunur. Başın üst tarafı saydamdır ve içerideki dokular kolaylıkla görülebilir haldedir. Yine başın üstünde gözlerin arkası hizasında pembe kırmızı bir üçgen bulunur. Bu kısımda saydamdır ve beyin ile onu sarmalayan dokular gözükmektedir. Karnivor bir balıktır. Küçük pelajik balıklar ile beslenir. Her iki çenede de dişler mevcuttur. Gırgır ağları ve yüzey uzatma ağları ile avlanırlar.

 

Mahmuzlu Camgöz - Squalus acanthias (Linnaeus, 1758)

İngilizce Adı: Piked dogfish

Yerel Adları: Camgöz, Köpekbalığı

Sınıf: Elasmobranchii

Takım: Squaliformes

Aile: Squalidae

Cins: Squalus

Tür: Squalus acanthias (Linnaeus, 1758)

Habitat: Demersal

Dağılım: Tüm denizler

 

Mahmuzlu camgöz köpekbalığı kıkırdaklı balıklar ailesinden bir türdür. Vücut rengi sırt, yanlar ve karın yüzgeçleri dahil koyu gri, karın ise beyazdır. Vücut sert ve küçük pullar ile örtülüdür ki bu yapı adeta zımpara gibidir. Sırt boyunca vücudunda simetrik beyaz benekler bulunur. Her 2 sırt yüzgecinin önünde de birer diken ışın bulunur. Solungaç yarıkları 5 adettir. Burun bölgesinde alt tarafta 2 çift burun deliği bulunur. Ağız alt tarafta genişçe yer alır ve her 2 çenede de birer sıra keskin diş bulunur. Ağız içerisinde bu diş sırasının arkasında yedek diş sıraları da mevcuttur. Gözler başın her iki yanında bulunur büyük ve yeşilimtırak renktedir. Anal yüzgeç 2 adettir ve yanlara doğru uzar. Anal açıklığın yanlarında clasper (erkek balıklarda kopulasyon organı) denen bir çift uzantı bulunur. Karnivor bir türdür. Genellikle küçük balıklar ile beslenir.

Avcılığı yasak koruma altında bir türdür. Hedef dışı olarak trol, uzatma ağları ve oltalara yakalanmaktadır.

KAYNAK: SU ÜRÜNLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ.

TAKİP EDİP YORUM YAPARSANIZ SEVİNİRİM SAĞLIKLA KALIN :)

İNSTAGRAM SAYFAM: https://www.instagram.com/denizlerdendenizlere/

Yorumlar