E-mail Adresinizi Giriniz

Ana içeriğe atla

Kaptan James Cook Avustralya'nın Keşfi

Kaptan James Cook ve onun ünlü gemisi Endeavour hakkında bir yazı. Büyük Okyanus'u adım adım keşfederek yeni ülkelerin doğmasına neden ünlü kaşifin yeni toprakları bulma ve isimlendirme süreci oldukça ilgi çekici. İngiltere Kraliyet Donanması'nın en genç kaptanlarından birisi olan Cook, kısa zamanda usta bir denizci olduğunu kanıtlamıştı. Endeavour, Tahiti'nin geride kalmasından bir ayı aşkın bir süre sonra küt pruvasını Pasifiğin dalgaları üzerinden aşırıyordu. Dört bir yanında dünyanın en büyük ıssızlığı uzanıyordu. Geminin aradığı aslında, 100 yıldan uzun bir süre önce Abel Tasman isimli bir Hollandalının bir haritaya attığı bir çizikten ibaretti. Eylül 1769 sonlarında, Cook'un mürettebatı umut verici işaretler görmeye başladı. Sular daha açık renkteydi ve daha sığ görünüyordu; üstünde yosunlar yüzüyordu ve midyelerle kaplı odun parçaları vardı. James Cook'un rom motivasyonu Cook gündüz vakti karayı gören ilk adamına bir galon, gece görene de iki gal

ELMO ATEŞİ GEMİCİ NURU


Doğada sık sık rastlanan ışıklı ve sesi duyulabilen elektrik boşalımları için kullanılan deyim. Genellikle fırtınalı havalarda, yükseltisi fazla olan paratoner, rüzgâr gülü, dikme, bumba, tepe, insan saçı, kolu, gemi direkleri ve uçmakta olan uçak gövdelerinde bu tür elektrik boşalımları görülür ki bu boşalım, santimetrede 1000 voltluk bir değere ulaşır. Stormlar sırasında görülür. Bu tür olaylar cismin etrafında Cb bulutu gibi elektriksel değeri yüksek alanlar olduğunda gerçekleşir. Çıkan ateşin rengi, mavi, yeşil, beyaz, veya menekşe rengi olabilir. St. Elmo ateşine bazı yerlerde doğa üstü bir anlam verilir.  Yoğun gök gürültüleri ve yıldırımlar arasında yakın nesneler etrafında görülen mavi-yeşilimsi ateş yada ışık görüntüsüdür. Gök gürültüsündeki yüksek elektriksel potansiyelden kaynaklanan corona deşarjının farklı bir biçimi olarak kabul edilebilir.


Bazı fırtınaları gecelerde, yağmurdan sonra, geminin tüm armasını dolaşan bir ışık topu ortaya çıkar. Gemiciler buna ‘Aziz Elmo Ateşi’ derler. Osmanlıcada ‘ Azva-i Bahriye’ , Türkçede ‘ Gemici Nuru’ olarak adlandırılan bu garip tabiat olayı, denizcilerin korku dolu bakışları arasında direklerin, serenlerin, çarmıh tellerinin arasında dolaşır. Bazen güverteye kadar inen bu küçük ışık yumağının ne olduğuna dair türlü hikayeler anlatan denizcilerin kimi hayra yorar, kimisi de uğursuzluk olarak kabul eder.

Aslına yağmurlu havalarda iletkenliğin artması ile direklerin çevresinde oluşan elektrik alanının havada bulunan molekülleri iyonize etmesi sebebiyle oluşan gaz ve plazma yoğuşması olan bu ışık huzmesi bazen de, uğultu çıkartarak direklerin ucunda veya armanın sivri uçlarında toplanır.




TAKİP EDİP YORUM YAPARSANIZ SEVİNİRİM SAĞLIKLA KALIN :)

 İNSTAGRAM SAYFAM: https://www.instagram.com/denizlerdendenizlere/

Yorumlar